Όλες οι κατηγορίες
Hunan Huacheng Biotech, Inc.
Αρχική σελίδα> Κολλέγιο

Monk Fruit: Το καλύτερο γλυκαντικό της φύσης;

Χρόνος: 2022-12-30 Προβολές: 106

Με την πρόσληψη ζάχαρης στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, η εύρεση πιο υγιεινών, γλυκών εναλλακτικών αποτελεί προτεραιότητα για πολλούς ανθρώπους. Το πρόβλημα είναι ότι τα υποκατάστατα ζάχαρης και τα τεχνητά γλυκαντικά τείνουν να είναι γεμάτα με άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες και συστατικά, ενώ μερικά περιέχουν ακόμη και θερμίδες και επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, παρά τα όσα πιστεύουν πολλοί άνθρωποι. Εισάγετε φρούτο μοναχού.


Το γλυκαντικό φρούτων Monk έχει αναγνωριστεί ως ένας επαναστατικός τρόπος για να γλυκάνετε τρόφιμα και ποτά χωρίς τις βλαβερές συνέπειες της παραδοσιακής ζάχαρης και ορισμένων υποκατάστατων ζάχαρης. 


Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία των φρούτων μοναχών; Περιέχει ενώσεις που, όταν εκχυλίζονται, είναι περίπου 200-300 φορές πιο γλυκές από την κανονική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, αλλά χωρίς θερμίδες και καμία επίδραση στο σάκχαρο του αίματος.


Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό; Δεν είναι!

Αυτό το φρούτο έχει χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντικό για αιώνες και μετά από πολλά χρόνια που είναι διαθέσιμο μόνο στο εξωτερικό, πρόσφατα έγινε ευκολότερο να το βρεις σε παντοπωλεία στις ΗΠΑ και αλλού.

Τι είναι το Monk Fruit;

Ο καρπός μοναχός (ονομασία είδους Momordica grosvenori) ονομάζεται επίσης luo han guo. Αυτό το μικρό, πράσινο φρούτο είναι μέλος της οικογένειας των φυτών Cucurbitaceae (κολοκύνθη).

Πήρε το όνομά του από μοναχούς που συγκέντρωσαν τον καρπό στα νότια κινεζικά βουνά ήδη από τον 13ο αιώνα.

Σπάνια βρίσκονται στην άγρια ​​φύση, τα φρούτα μοναχών καλλιεργούνταν αρχικά σε περιοχές όπως τα βουνά Guangxi και Guangdong στην Κίνα. Η κινεζική κυβέρνηση έχει πράγματι απαγορεύσει τα φρούτα μοναχών και το γενετικό τους υλικό, εμποδίζοντάς τα να φύγουν από τη χώρα.

Επομένως, ο καρπός πρέπει να καλλιεργείται και να παρασκευάζεται στην Κίνα. Αυτό, σε συνδυασμό με την περίπλοκη διαδικασία της εκχύλισης, καθιστά ακριβά τη δημιουργία προϊόντων φρούτων μοναχών.

Είναι καλό για σένα το μοναχικό φρούτο; Θεωρείται από καιρό ως το «φρούτο μακροζωίας» χάρη στα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του.

Σε όλη την ιστορία, χρησιμοποιήθηκε ιατρικά ως αποχρεμπτικό, φάρμακο για τον βήχα, θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα και ως φάρμακο για την απομάκρυνση της θερμότητας/πυρετού από το σώμα.

Σήμερα, οι ειδικοί θεωρούν τα γλυκά εκχυλίσματα φυσικών φυτών, όπως η στέβια και τα φρούτα του μοναχού, ως ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις στη ζάχαρη.

Μια έκθεση του 2019 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Vitamin and Mineral Research Consumption εξηγεί:

Δυστυχώς, η αντικατάσταση της ζάχαρης με τα επί του παρόντος διαθέσιμα τεχνητά γλυκαντικά δεν φαίνεται να έχει ευνοϊκά κλινικά αποτελέσματα. Δεδομένων των ανησυχιών που σχετίζονται με την υγεία σχετικά με τα επί του παρόντος διαθέσιμα γλυκαντικά, όπως ο αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας και ο διαβήτης τύπου 2, υπάρχει ανανεωμένο ενδιαφέρον για τον εντοπισμό ενός ασφαλούς και εύγευτου γλυκαντικού.

Διατροφικές


Τα γλυκαντικά φρούτων Monk διατίθενται σε διάφορες μορφές: υγρό εκχύλισμα, σκόνη και κόκκοι (όπως η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο).

Τα φρούτα του μοναχού, τεχνικά μιλώντας, περιέχουν πολύ μικρή ποσότητα θερμίδων και υδατανθράκων, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, δεν καταναλώνεται συνήθως φρέσκο ​​(καθώς το φρούτο αρχίζει να έχει σάπια γεύση γρήγορα μετά τη συγκομιδή) και όταν στεγνώσει τα σάκχαρά του διασπώνται.

Όταν τρώγονται φρέσκα, τα φρούτα του μοναχού έχουν περίπου 25 τοις εκατό έως 38 τοις εκατό υδατάνθρακες, καθώς και κάποια βιταμίνη C.

Λόγω της μικρής διάρκειας ζωής του μετά τη συγκομιδή, ο μόνος τρόπος για να απολαύσετε φρέσκα φρούτα μοναχού είναι να επισκεφθείτε τις ασιατικές περιοχές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συχνά αποξηραίνεται και επεξεργάζεται.

Μετά την ξήρανση, τα ίχνη φρουκτόζης, γλυκόζης και άλλων συστατικών θεωρούνται ασήμαντα, επομένως συνήθως υπολογίζονται ως τρόφιμο με μηδενικές θερμίδες.

Τι γεύση έχει το φρούτο του μοναχού και γιατί είναι τόσο γλυκό;

Πολλοί χρήστες γλυκαντικών φρούτων μοναχών λένε ότι η γεύση είναι ευχάριστη και ότι υπάρχει ελάχιστη έως καθόλου πικρή επίγευση, σε αντίθεση με κάποια άλλα υποκατάστατα ζάχαρης.

Δεν είναι γλυκό λόγω των φυσικών σακχάρων όπως τα περισσότερα φρούτα. Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται μογροσίδες, τα οποία μεταβολίζονται διαφορετικά από τον οργανισμό από τα φυσικά σάκχαρα.

Γι' αυτό, παρά την πολύ γλυκιά τους γεύση, αυτά τα φρούτα ουσιαστικά δεν περιέχουν θερμίδες και δεν έχουν καμία επίδραση στο σάκχαρο του αίματος.

Οι μογροσίδες παρέχουν διάφορα επίπεδα γλυκύτητας - ο τύπος που είναι γνωστός ως mogrosides-V είναι ο υψηλότερος και επίσης αυτός που σχετίζεται με τα περισσότερα οφέλη για την υγεία. Ορισμένα προϊόντα που παράγονται με φρούτα μοναχών μπορεί να είναι έντονα γλυκά, αλλά μπορούν να κοπούν και να χρησιμοποιηθούν με μέτρο.

Oφέλη

1. Περιέχει αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες

Οι μογροσίδες του μοναχικού φρούτου, οι ενώσεις που του δίνουν την έντονη γλυκύτητα, είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά. Το οξειδωτικό στρες παίζει ρόλο σε πολλές ασθένειες και διαταραχές και η επιλογή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά είναι το κλειδί για τη μείωση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μογροσίδες «ανέστειλαν σημαντικά τα ενεργά είδη οξυγόνου και την οξειδωτική βλάβη του DNA». Το γεγονός ότι τα ίδια συστατικά φρούτων μοναχών που παρέχουν αντιοξειδωτικά παρέχουν επίσης ένα γλυκαντικό χωρίς θερμίδες το κάνει τίποτα λιγότερο από μια υπερτροφή.

2. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας και διαβήτη

Υπολογίζεται ότι οι Αμερικανοί καταναλώνουν 130 λίβρες ζάχαρη ετησίως, σε αντίθεση με τους προγόνους μας στις αρχές του 1800 που ήταν κατά μέσο όρο περίπου 10 λίβρες. Αυτή η αύξηση της πρόσληψης ζάχαρης έχει αυξήσει τα ποσοστά παχυσαρκίας, καθώς και περιπτώσεις διαβήτη.

Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity αναφέρει: «Η αντικατάσταση των γλυκαντικών με μη θρεπτικά γλυκαντικά (NNS) μπορεί να βοηθήσει στον γλυκαιμικό έλεγχο και στη διαχείριση του σωματικού βάρους». Σε αυτή τη μελέτη, τα μη θρεπτικά γλυκαντικά περιελάμβαναν ασπαρτάμη, φρούτο μοναχού και στέβια, τα οποία βρέθηκαν να συνεισφέρουν σημαντικά λιγότερο στη συνολική ημερήσια πρόσληψη ενέργειας, τη μεταγευματική γλυκόζη και την απελευθέρωση ινσουλίνης σε σύγκριση με τα ποτά με σακχαρόζη.

Τα φρούτα του μοναχού μπορεί να βελτιώσουν την απόκριση στην ινσουλίνη και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όπως τα φυσικά σάκχαρα, σύμφωνα με ερευνητικές μελέτες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προσφέρει τη γλυκιά γεύση που λαχταρούμε χωρίς τις επιβλαβείς παρενέργειες.

Η έρευνα δείχνει ότι η χρήση γλυκαντικού φρούτων μοναχών μπορεί να βοηθήσει όσους ήδη πάσχουν από παχυσαρκία και διαβήτη να βελτιώσουν την κατάστασή τους. Ένα άλλο πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλα γλυκαντικά είναι ότι το γλυκαντικό εξάγεται από φρούτα μη ΓΤΟ, σε αντίθεση με την επιτραπέζια ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

3. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση

Η αρχαία κινεζική χρήση αυτού του φρούτου περιελάμβανε την κατανάλωση τσαγιού από βρασμένο φρούτο για να δροσίσει το σώμα από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του πυρετού και της θερμοπληξίας. Χρησιμοποιήθηκε επίσης για να καταπραΰνει τον πονόλαιμο.

Αυτή η μέθοδος λειτουργεί λόγω των μογροζίδων του μοναχικού φρούτου, που έχουν φυσικά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

4. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανάπτυξης του καρκίνου

Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι σπόροι και το εκχύλισμα που λαμβάνονται από αυτό το φρούτο έχουν αντικαρκινογόνο δράση. Το εκχύλισμα φρούτων μοναχών έχει επιδείξει την ικανότητα να αναστέλλει την ανάπτυξη όγκων του δέρματος και του μαστού και να παρέχει πρωτεΐνες που έχουν αντικαρκινικές ικανότητες.

Υπάρχει ειρωνεία στο γεγονός ότι άλλες γλυκαντικές ουσίες φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, ενώ το γλυκαντικό φρούτων μοναχών φαίνεται να έχει τη δύναμη να τον μειώσει.

5. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων

Κατά τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων, τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται ευρέως. Οι φυσικοί αντιμικροβιακοί παράγοντες είναι πολύ καλύτερες επιλογές για την καταπολέμηση των λοιμώξεων για την επιβράδυνση της συνεχιζόμενης αύξησης της αντοχής στα αντιβιοτικά.

Ο καρπός του μοναχού έχει δείξει την ικανότητα να αναστέλλει την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων, ειδικά βακτηρίων του στόματος που προκαλούν τερηδόνα και περιοδοντική νόσο.

Αυτές οι μελέτες δείχνουν επίσης την ικανότητα του καρπού να καταπολεμά ορισμένες μορφές συμπτωμάτων candida και υπερανάπτυξης, όπως η στοματική τσίχλα, η οποία όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να επηρεάσει πολλά άλλα συστήματα του σώματος.

6. Καταπολεμά την κόπωση

Σε μια μελέτη σε ποντίκια, τα εκχυλίσματα φρούτων μοναχών ήταν επιτυχή στη μείωση της κόπωσης στα ποντίκια που ασκούνταν. Η μελέτη μπόρεσε να αναπαράγει τα αποτελέσματα και να αποδείξει ότι τα ποντίκια που έλαβαν το εκχύλισμα είχαν παρατεταμένους χρόνους άσκησης.

Αυτή η μελέτη παρέχει στοιχεία για το γιατί τα φρούτα του μοναχού αναφέρονται από καιρό ως «φρούτα μακροζωίας».

7. Κατάλληλο για Διαβητικές και Χαμηλογλυκαιμικές Δίαιτες

Αυτό το φρούτο χρησιμοποιήθηκε ως αντιδιαβητικό από τους Κινέζους για αιώνες. Εκτός από το ότι είναι αποδεδειγμένο αντιυπεργλυκαιμικό (που βοηθά στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα στο σώμα), μελέτες σε ζώα έχουν δείξει επίσης στοχευμένες αντιοξειδωτικές ικανότητες προς τα παγκρεατικά κύτταρα, επιτρέποντας καλύτερη έκκριση ινσουλίνης στο σώμα.

Οι αντιδιαβητικές ικανότητες του καρπού μοναχού συνδέονται με τα υψηλά επίπεδα μογροσίδων του. Η καλύτερη έκκριση ινσουλίνης είναι ένα σημαντικό μέρος της βελτίωσης της υγείας των διαβητικών ασθενών και τα φρούτα του μοναχού έχουν δείξει ακόμη και σε μελέτες σε ζώα ότι δυνητικά μειώνουν τη νεφρική βλάβη και άλλα θέματα που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Ως γλυκαντικό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι επίσης ένας τρόπος για όσους παλεύουν με διαβήτη να μπορούν να απολαμβάνουν μια γλυκιά γεύση χωρίς να ανησυχούν ότι θα επηρεάσουν ή θα επιδεινώσουν τη διαβητική τους κατάσταση. Για τον ίδιο λόγο, τα φρούτα του μοναχού είναι μια καλή επιλογή για άτομα που ακολουθούν κετοδίαιτα ή άλλες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων.

8. Λειτουργεί ως Φυσικό Αντιισταμινικό

Το εκχύλισμα φρούτου μοναχού, όταν χρησιμοποιείται επανειλημμένα, έχει δείξει την ικανότητα να καταπολεμά και τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Σε μια μελέτη με ποντίκια, τα φρούτα μοναχών χορηγήθηκαν επανειλημμένα σε ποντίκια που παρουσίαζαν ρινικό τρίψιμο και ξύσιμο λόγω ισταμινών. Η μελέτη έδειξε ότι «τόσο το εκχύλισμα [lo han kuo] όσο και ο γλυκοσίδης ανέστειλαν την απελευθέρωση ισταμίνης» στα άτομα που δοκιμάστηκαν.

Μειονεκτήματα, Κίνδυνοι και Παρενέργειες

Ποιες είναι οι παρενέργειες των φρούτων μοναχών; Γενικά θεωρείται πολύ ασφαλές, καθώς έχουν αναφερθεί πολύ λίγες παρενέργειες ή αρνητικές αντιδράσεις.

Φαίνεται να είναι ασφαλές να το καταναλώνουν ενήλικες, παιδιά και έγκυες/θηλάζουσες γυναίκες, με βάση τη διαθέσιμη έρευνα και το γεγονός ότι καταναλώνεται εδώ και αιώνες στην Ασία.

Σε αντίθεση με κάποια άλλα γλυκαντικά, είναι απίθανο να προκαλέσει διάρροια ή φούσκωμα όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες.

Ως υποκατάστατο ζάχαρης εγκρίθηκε για χρήση από τον FDA το 2010 και θεωρείται «γενικά ασφαλές για κατανάλωση». Τούτου λεχθέντος, η έγκρισή του ήταν αρκετά πρόσφατη, επομένως δεν υπάρχουν διαθέσιμες μακροπρόθεσμες μελέτες για τον έλεγχο των παρενεργειών των φρούτων μοναχών με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι καλύτερο να προσέχετε όταν το καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες.

Monk Fruit εναντίον Stevia

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο FDA επιτρέπει σε κάθε τρόφιμο/ποτό που έχει λιγότερες από 5 θερμίδες ανά μερίδα να χαρακτηρίζεται ως «χωρίς θερμίδες» ή «μηδενικές θερμίδες». Τόσο τα γλυκαντικά φρούτων μοναχών όσο και τα γλυκαντικά στέβιας ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Αυτό κάνει και τα δύο προϊόντα καλές επιλογές αν προσέχετε το βάρος σας ή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Η Stevia rebaudiana (Bertoni), ένα φυτό που είναι εγγενές στη Νότια Αμερική, καλλιεργείται για να παράγει εκχύλισμα στέβιας, ένα άλλο δημοφιλές γλυκαντικό και υποκατάστατο ζάχαρης.

Η στέβια θεωρείται «γλυκαντικό υψηλής έντασης», καθώς οι γλυκοσίδες στεβιόλης που εξάγονται από το φυτό στέβια είναι περίπου 200-400 φορές πιο γλυκές από τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Ένας συγκεκριμένος γλυκοσίδης που βρίσκεται στα φυτά στέβιας που ονομάζεται rebaudioside A (Reb A) χρησιμοποιείται στα περισσότερα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο.

Σε μορφή εκχυλίσματος/σκόνης, η στέβια δεν επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και είναι "γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής" (GRAS) από τον FDA. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ο FDA εξακολουθεί να μην έχει δώσει στη στέβια ολόκληρων φύλλων επίσημη ετικέτα GRAS, καθώς απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Τόσο τα φρούτα του μοναχού όσο και η στέβια είναι σταθερά στη θερμότητα, που σημαίνει ότι μαγειρεύετε και ψήνετε μαζί τους μέχρι περίπου 400 βαθμούς Φαρενάιτ χωρίς να αλλοιώσετε τη γεύση τους. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η στέβια έχει λίγη μετά γεύση και δεν μιμείται τη γεύση της ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο τόσο πολύ όσο τα φρούτα του μοναχού.

Πώς να επιλέξετε το σωστό γλυκαντικό (Συνταγές)

Ποιο είναι το καλύτερο γλυκαντικό φρούτων μοναχών για αγορά; Λόγω της μικρής διάρκειας ζωής του, ο μόνος τρόπος για να δοκιμάσετε φρέσκα φρούτα μοναχού θα ήταν να ταξιδέψετε στη Νοτιοανατολική Ασία και να αγοράσετε ένα φρέσκο ​​από το αμπέλι, κάτι που προφανώς δεν είναι ρεαλιστικό για πολλούς ανθρώπους.

Ο επόμενος καλύτερος τρόπος για να δοκιμάσετε εκχύλισμα φρούτων μοναχών ή σκόνη φρούτων μοναχών είναι να το αγοράσετε σε αποξηραμένη μορφή.

Αναρωτιέστε πού να αγοράσετε φρούτα μοναχού; Τα αποξηραμένα φρούτα μοναχών μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο (όπως στο Amazon) και σε πολλές κινεζικές αγορές.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αποξηραμένα φρούτα σε σούπες και τσάι.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε το δικό σας υποκατάστατο ζάχαρης φρούτων μοναχού δημιουργώντας ένα εκχύλισμα (δοκιμάστε να ακολουθήσετε μία από τις συνταγές Liquid Stevia Extract εδώ).

Μπορείτε να επιλέξετε να το φτιάξετε χρησιμοποιώντας αλκοόλ, καθαρό νερό ή γλυκερίνη ή συνδυασμό των τριών. Η δημιουργία της δικής σας λύσης στο σπίτι διασφαλίζει ότι γνωρίζετε ποια συστατικά χρησιμοποιούνται και την ποιότητα των συστατικών.

Το εκχύλισμα φρούτων Monk παρασκευάζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Συνηθέστερα, τα φρέσκα φρούτα συγκομίζονται και ο χυμός συνδυάζεται με έγχυμα ζεστού νερού, φιλτράρεται και στη συνέχεια ξηραίνεται για να δημιουργηθεί ένα εκχύλισμα σε σκόνη.

Μερικοί τύποι μπορεί να επισημαίνονται ως "φρούτα μοναχού ωμά" εάν δεν περιέχουν άλλα συστατικά.

Η γλυκύτητα περιέχεται στις μογροσίδες και ανάλογα με τον κατασκευαστή, το ποσοστό της ένωσης ποικίλλει, πράγμα που σημαίνει ότι διαφορετικά προϊόντα θα έχουν διαφορετικά επίπεδα γλυκύτητας.

Προσοχή στους τύπους που περιλαμβάνουν πρόσθετα συστατικά όπως μελάσα και μια αλκοόλη ζάχαρης που ονομάζεται ερυθριτόλη, η οποία μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα σε μερικούς ανθρώπους.

Συνταγές φρούτων Monk:

Άλλα υγιεινά εναλλακτικά γλυκαντικά:

Δεν είστε λάτρης της γεύσης των φρούτων μοναχών; Μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε άλλα γλυκαντικά, όπως στέβια ή ξυλιτόλη. Εάν δεν σας πειράζει να καταναλώνετε πραγματική ζάχαρη και θερμίδες, άλλες επιλογές περιλαμβάνουν ωμό μέλι, μελάσα και πραγματικό σιρόπι σφενδάμου.

Χρησιμοποιήστε τα σε τρόφιμα όπως πλιγούρι βρώμης, αρτοσκευάσματα, καφέ και τσάι για να μειώσετε την πρόσληψη επεξεργασμένης ζάχαρης.

Τελικές Σκέψεις


Προηγούμενο: 5 είδη γλυκαντικών ζάχαρης και η χρήση τους

επόμενο: Μπορεί ο διαβήτης να θεραπευτεί πλήρως;