Όλες οι κατηγορίες
Hunan Huacheng Biotech, Inc.
Αρχική σελίδα> Κολλέγιο

Είναι το Monk Fruit ένα υγιεινό γλυκαντικό;

Χρόνος: 2023-02-22 Προβολές: 33

Το εκχύλισμα φρούτων μοναχών, που ονομάζεται επίσης εκχύλισμα φρούτων luo han guo, είναι μια πρόσφατη προσθήκη στην εναλλακτική αγορά ζάχαρης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αντίθεση με ορισμένες εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης με χημική βάση, το εκχύλισμα φρούτων μοναχών θεωρείται φυσικό.


Ο ειδικός ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού Anthony Liberatore, MD, μιλά για το εάν τα φρούτα του μοναχού είναι ένα υγιές υποκατάστατο ζάχαρης.


Τι είναι το φρούτο μοναχός;


Το φρούτο Monk είναι ένα μικρό, στρογγυλό φρούτο που προέρχεται από τη νότια Κίνα. Το γλυκαντικό φρούτων Monk προέρχεται από το mogroside, το οποίο είναι το πιο γλυκό μέρος του φρούτου.


Για να παρασκευάσουν γλυκαντικό φρούτων μοναχών, οι κατασκευαστές συνθλίβουν τον καρπό του μοναχού, εξάγουν το χυμό του και στη συνέχεια εξάγουν τον μογροσίδη του από τον χυμό. «Οι μογροσίδες φρούτων μοναχών έχουν μια γεύση που είναι πάνω από 100 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, αλλά δεν έχουν θερμίδες», λέει ο Δρ Liberatore.


Οφέλη για την υγεία των φρούτων μοναχών

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι μογροσίδες στα φρούτα του μοναχού περιέχουν ωφέλιμα για εσάς αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται συνήθως σε φυτικές τροφές καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.


Αλλά δεν υπάρχουν μελέτες που να επιβεβαιώνουν ότι το εκχύλισμα φρούτων μοναχών θα μπορούσε να ενισχύσει την υγεία σας. «Τα φρούτα μοναχών είναι καινούργια στην αγορά των ΗΠΑ και δεν έχουμε ακόμη αξιόπιστα στοιχεία για οφέλη για την υγεία», λέει ο Δρ. Liberatore.


Μπορούν τα φρούτα μοναχών να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος;


Η κατανάλωση λιγότερης ζάχαρης θα μπορούσε να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά εάν τη συνδυάσετε με άλλα μέτρα απώλειας βάρους. «Η ζάχαρη είναι μια πηγή κενών θερμίδων, οι οποίες είναι θερμίδες χωρίς θρεπτικά οφέλη», λέει ο Δρ Liberatore. «Η αντικατάσταση της ζάχαρης με μοναχικά φρούτα είναι ένας καλός τρόπος για να μειώσετε αυτές τις κενές θερμίδες».


Αλλά οι εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης δεν είναι ο γρήγορος δρόμος για την απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους δημιουργώντας λαχτάρα και εξάρτηση για ζάχαρη.


«Εστιάστε στη συνολική διατροφή σας εάν θέλετε να μειώσετε τις θερμίδες ή να χάσετε βάρος», λέει ο Δρ Liberatore. «Μην βασίζεστε μόνο σε ένα γλυκαντικό για να βελτιώσετε την υγεία σας ή να βοηθήσετε στην απώλεια βάρους».


Είναι ασφαλές το φρούτο του μοναχού;

Τα φρούτα Monk έλαβαν τον χαρακτηρισμό «γενικά αναγνωρισμένο ως ασφαλές» (GRAS) από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Επίσης δεν έχει αναφερθεί παρενέργειες.


Αλλά χρησιμοποιήστε μοναχικά φρούτα - ή οποιοδήποτε γλυκαντικό - σε μέτριες ποσότητες. Ακριβώς επειδή είναι GRAS δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνετε πολλά από αυτό κάθε μέρα, σημειώνει ο Δρ Liberatore.


«Τα φρούτα μοναχών είναι μια καλή επιλογή για τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης», λέει. «Αλλά αντί να καταναλώνετε πολλά γλυκαντικά μηδενικών θερμίδων, επικεντρωθείτε στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως. Αυτές οι τροφές έχουν βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για καλή υγεία».


Και διαβάστε τη λίστα συστατικών στην ετικέτα πριν αγοράσετε γλυκαντικά φρούτων μοναχών. Πολλά προϊόντα συνδυάζουν άλλα γλυκαντικά με εκχύλισμα φρούτου μοναχού — ακόμα κι αν το προϊόν ονομάζεται «αγνό φρούτο μοναχού». Ορισμένα περιέχουν ερυθριτόλη, μια αλκοόλη ζάχαρης που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή στομαχικές διαταραχές σε μερικούς ανθρώπους.


Φρούτα μοναχού και διαβήτης

Εάν έχετε διαβήτη, τα φρούτα του μοναχού θα μπορούσαν να είναι μια καλή επιλογή για εσάς. Ρωτήστε όμως πρώτα τον γιατρό σας. «Τα άτομα με διαβήτη έχουν μεγαλύτερες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση ζάχαρης από τα άτομα που δεν έχουν διαβήτη», εξηγεί ο Δρ Liberatore. «Έτσι, η χρήση ενός υποκατάστατου ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών των αιχμών».


Πώς να χρησιμοποιήσετε το γλυκαντικό φρούτων μοναχών

Τα γλυκαντικά φρούτων Monk διατίθενται σε σκόνη ή υγρές μορφές. Εάν θέλετε να ανταλλάξετε τη ζάχαρη με μια πιο φυσική εναλλακτική, σκεφτείτε αυτές τις χρήσεις:Η εξαιρετικά γλυκιά γεύση των φρούτων μοναχών σημαίνει ότι λίγο πάει πολύ. Και επειδή κάθε προϊόν είναι διαφορετικό, διαβάστε τις οδηγίες της συσκευασίας πριν το προσθέσετε στις αγαπημένες σας συνταγές. Μπορεί να μην είναι φλιτζάνι για φλιτζάνι ισοδύναμο με τη ζάχαρη.


Χρησιμοποιήστε τα φρούτα του μοναχού με μέτρο

Το εκχύλισμα φρούτων μοναχού δεν είναι ένα θαυματουργό ενισχυτικό για την υγεία, αλλά είναι μια καλή επιλογή όταν θέλετε πραγματικά κάτι γλυκό. Εάν έχετε γλυκό δόντι, τα φρούτα του μοναχού μπορούν να σας βοηθήσουν να απολαύσετε γλυκές τροφές και ποτά χωρίς ζάχαρη.


«Αλλά μην το παρακάνετε», προειδοποιεί ο Δρ. Liberatore. «Πίνετε άφθονο νερό ή τσάι και τρώτε φυσικά τρόφιμα χωρίς εξαιρετικά γλυκιά γεύση. Με την πάροδο του χρόνου, οι γευστικοί σας κάλυκες προσαρμόζονται και μπορεί να μην χρειάζεται να χρησιμοποιείτε τόσο γλυκαντικά.»

Προηγούμενο: Tongkat Ali: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

επόμενο: Η αλήθεια για τη χρήση των φρούτων μοναχών ως γλυκαντικό